Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

COP (Centre for Orangutan Protection)

Fans For Nature Finlandin pääyhteistyökumppani on tällä hetkellä Borneon Kalimantanin alueella sijaitseva COP-orankien kuntoutuskeskus, joka kaipaa kipeästi lisää tilaa lähialueiden öljypalmuhakkuualueiden alle jääville orvoille orankivauvoille. FFN Germany keräsi 2018 varoja sen verran, että FFN sai ostettua lähialueelta pienen saaren, jonne jo kuntoutettuja orankeja voidaan siirtää ja jossa niiden selviytymistä luonnossa voidaan tarkkailla. Jos ne pärjäävät saarella omillaan, ne voidaan kuljettaa edelleen Itä-Kalimantanin Wehean alueen sademetsiin. Siirtämällä orankeja saarelle, se antaa lisää tilaa uusille tulokkaille COP:in keskukseen, mutta siitä huolimatta tilaa ei ole tarpeeksi. Vuonna 2019 on tarkoitus rakentaa lisäsiipi keskukselle. Sen rahoitus tulee toivon mukaan täysin Fans For Nature Germanyn ja Suomen toimesta.

COP:in Demang Linus (vas) on taistellut orankien ja sademetsien puolesta Indonesiassa pikkupojasta saakka.COP:in Demang Linus (vas) on taistellut orankien ja sademetsien puolesta Indonesiassa pikkupojasta saakka.

Wehea should not die

Borneon Itä-Kalimantanissa sijaitseva Wehean metsäalue on viimeisiä Kalimantanin primäärimetsäalueita. 40 000 hehtaarin metsäaluetta suojelee omistautunut kyläyhteisö päällikkönään Pariisin ilmastokokoukseen osaa ottanut Le Dji Taq. Wehean kyläpäällikkö on sitoutunut suojelemaan metsäalueitaan uusilta palmuöljyviljelijöiltä muun muassa palkkaamalla metsänvartijoita alueilleen valvomaan laittomien palmuöljy-yritysten metsänraivuutöitä. Wehean metsäalueilla asuu edelleen luonnonvaraisia orankeja. FFN auttaa Wehean kylää taistelussaan säilyttää viimeisiä paloja paratiisia ja sen villieläinkantaa.

 

Wehean kyläpäällikkö Le Djie Taq ei halua mailleen palmuöljyplantaaseja. Kuva: Don Dozsa-Farkas.Wehean kyläpäällikkö Le Djie Taq ei halua mailleen palmuöljyplantaaseja. Kuva: Don Dozsa-Farkas.

Sungai Hitam - Life in Harmony 

Borneon Itä-Kalimantanin merenrantakaupungista Balikpapanista etelään sijaitsee musta joki, jonka reunat ovat nenäapinoiden eli proboscis apinoiden suosimaa mangrovemetsää. Alueella kasvavien Nipa-puiden lehtiä voidaan käyttää paikallistalojen rakennusaineena, mutta lehdet ovat myös nenäapinoiden ravintoa. Nenäapinat ovat äärimmäisen uhanalaisia, ja niitä uhkaa sademetsien raivaus muun muassa palmuöljyplantaaseille.

FFN on perustanut Sungai Hitamin alueelle yhteistyössä paikallisviljelijöiden kanssa Life in Harmony -projektin, jossa se tarjoaa viljelymaata paikallisten käyttöön. Näin nenäapinoiden maita ei tarvitse raivata viljelmille. FFN pyrkii osoittamaan paikallisille, että eläinten kanssa voi elää harmoniassa ilman, että niiden asuinalueita tuhotaan.

Alueelle istutetaan jatkuvasti uusia hedelmä- sekä kumipuita, joiden lehdistö tarjoaa ravintoa nenäapinoille ja tulonlähteitä paikallisille.

 

FFN toimii Sungai Hitamin alueella istuttamalla paikallisviljelijöiden sekä nenäapinoiden käyttöön hedelmäpuita. Kuva: Don Dozsa-Farkas.FFN toimii Sungai Hitamin alueella istuttamalla paikallisviljelijöiden sekä nenäapinoiden käyttöön hedelmäpuita. Kuva: Don Dozsa-Farkas.

Cikananga

Cikanangan villieläinkeskus on voittoa tavoittelematon yhteisö, joka suojelee villieläimiä ja niiden elinympäristöä Indonesian Jaavan saarella. Keskuksessa asuu tällä hetkellä lukuisia uhanalaisia eläimiä, muun muassa orankeja, sekä Jaavan leopardeja. Eläimet on tuotu keskukseen muun muassa laittoman lemmikkieläinkaupan seurauksena sekä palmuöljyviljelmien raivaustöiden tieltä.

Cikananga on levittäytynyt 14 hehtaarin kokoiselle alueelle ja se on yksi Indonesian suurimmista villieläinkeskuksista. FFN tukee Cikanangan keskusta vuosittain 2500 euron kertalahjoituksella. Cikanangan keskukseen otetaan myös vapaahtoisia työntekijöitä.

www.wanicare.com

 

 Cicanangan villieläinkeskuksessa asuvat orankivauvat on takavarikoitu laittoman lemmikkieläinkaupan keskeltä. Kuva: Don Dozsa-Farkas.Cicanangan villieläinkeskuksessa asuvat orankivauvat on takavarikoitu laittoman lemmikkieläinkaupan keskeltä. Kuva: Don Dozsa-Farkas.

JAAN

Jakarta Animal Aid toimii hollantilaissyntyisen Femke Monitan johdolla ja auttaa uhanalaisia villieläimiä sekä kampanjoi muun muassa Balilla kukoistavaa delfiinisirkusta sekä makaki-apinoilla pyörivää “Dancing monkeys” -bisnestä vastaan. Jakarta Animal Aid on käynnistänyt kilpikonnien suojeluprojektin Indonesian Lembatan saarella, jossa on vahvat perinteet valaiden, delfiinien ja kilpikonnien kalastukseen ja kauppaamiseen.

www.jakartaanimalaid.com

 

JAAN taistelee muun muassa sirkusapinoiden käytön lopettamiseksi Indonesiassa. Kuvan apina harvinainen Indonesian gibbon. Kuva: Don Dozsa-Farkas.JAAN taistelee muun muassa sirkusapinoiden käytön lopettamiseksi Indonesiassa. Kuvan apina harvinainen Indonesian gibbon. Kuva: Don Dozsa-Farkas.