Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Oravanpyörästä orankien hoitajaksi Borneoon

 

 Vuonna 2015 olin saanut tarpeekseni hektisestä työstäni media-alalla ja tarvitsin tauon palaverihuoneista. Anoin pitkää vuorotteluvapaata, jonka aikana voisin toteuttaa kolme unelmaani. Jaoin aikani kolmeen osaan. Selvää oli myös se, etten viettäisi virkavapaastani montaakaan päivää Suomessa.

Aloitin matkani Pohjois-Intiasta, ashrameista, joista hain mielenrauhaa ja lepoa. Vietin Himalajan juurella kolme kuukautta ja muutuin. Ainakin vähän, ja sain suuntaa elämälleni. Intiasta suuntasin Borneoon toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni; työskentelemään ihmisapinoiden, Borneon orankien parissa. Viimeisenä suuntasin Borneosta Balille, jossa käyttäisin lopun vuorotteluvapaastani kirjoittamalla kokemuksistani kirjan. Matkastani, sen seurauksista ja siihen johtaneista elämänmullistuksista syntyi esikoisteokseni Säästä ajatuksesi eläviä varten (Kosmos), joka julkaistiin syksyllä 2016.

Mutta miksi päädyin kirjoittamaan tänne. Perustamaan Suomen Fans For Nature -yhdistystä ja suunnittelemaan muuttoa Borneon Kalimantaniin? No, kaikki tapahtui aika äkkiä sen jälkeen, kun kirjani oli julkaistu. Kirjastani kuuli Saksassa asuva suomalaistaiteilija Sanna Myrttinen, joka on aktiivisena jäsenenä saksalaisessa Fans For Nature -yhdistyksessä. Tapasimme Sannan kanssa Helsingissä ja pidimme yhteisen taide- ja kirjaillan, jossa puhuimme Indonesian sademetsien surullisesta tilanteesta. Ja tietysti orangeista.

Sanna esitteli minut FFN:n puheenjohtajalle Helmut Huberille ja pian huomasin, että olin lähdössä Huberin mukaan Borneon Kalimantaniin tutustumaan FFN:en eri hyväntekeväisyyskohteisiin. Matkasta tuli raskain, jossa olen koskaan ollut, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Näin sellaisen määrän tuhoa ja eläinten kaltoinkohtelua, etten saanut näkymiä ja kuulemiani asioita enää päästäni. Luulen, että tuo matka määritti lopultakin kohtaloni.

 

PS. Matkalta taltioituja kuvia voit nähdä Galleria-osiossa.

 

Johanna Elomaa

Puheenjohtaja 

FFNF

 

Töissä orankien kuntoutuskeskuksessa Borneossa vuonna 2015. Kuva Noraziah Zalia Poimin.Töissä orankien kuntoutuskeskuksessa Borneossa vuonna 2015. Kuva Noraziah Zalia Poimin.

Roskatynnyristä löytynyt orankivauva muutti elämän suunnan

 

Saksan Baijerista kotoisin oleva Helmut Huber matkusti ensimmäistä kertaa Borneoon vuonna 1995. Reppureissullaan Borneon Kalimantanissa hän törmäsi roskatynnyriin heitettyyn orankivauvaan. Paikallisia ei kiinnostanut orvoksi jäänyt orankivauva ja lopulta Huber toimitti pienessä laatikossa olleen orangin läheiseen eläinten kuntoutuskeskukseen Wanarisetiin.

Kaikki lähti siitä, rakkaudesta pieneen ja ihmismäiseen orankiin ja paikallisten välinpitämättömistä asenteista.

Huber jäi miettimään Indonesiassa vallitsevia epäkohtia ja perusti vuonna 1998 Fans For Nature -yhdistyksen. Sen jälkeen FFN:n puheenjohtaja on matkustanut vuosittain Borneon Kalimantaniin kartoittamaan sademetsien ja siellä asuvien eläinten tilannetta sekä seuraamaan nyt jo lukuisia kampanjoita, joissa yhdistys on mukana.

FFN-tuotot menevät Indonesiassa toimiville eri yhteistyökumppaneille ja ne ohjataan aina paikallisille ja Indonesiassa toimiville kansalaisjärjestöille.

www.fansfornature.org

 

Helmut Huber menetti sydämensä orangeille ollessaan reppumatkalla Borneossa vuonna 1995. Kuvassa sokea oranki nimeltä Keke, joka elää Kalimantanin Nuary Mentang -kuntoutuskeskuksessa.Helmut Huber menetti sydämensä orangeille ollessaan reppumatkalla Borneossa vuonna 1995. Kuvassa sokea oranki nimeltä Keke, joka elää Kalimantanin Nuary Mentang -kuntoutuskeskuksessa.